Saturday, June 5, 2010

Γιατί μαμά?

Πως πεθαίνουμε μαμά? Τι γίνεται όταν πεθαίνουμε? Γιατί πρέπει να πεθαίνουμε μαμά? Γιατί αρρωσταίνουμε? Πως βγαίνει το μωρό από την κοιλιά της μαμάς του, πως ακριβώς? Πως φτιάχνονται τα αυτοκίνητα? Πως μπαίνουν τα όνειρα στο κεφάλι μας? Ποια ατυχήματα είναι σοβαρά? Κάπως έτσι σχηματίζεται η πραγματικότητα στη φαντασία και στο μυαλό ενός παιδιού. Ερωτήσεις απανωτές και ουρανοκατέβατες που σε πιάνουν στον ύπνο τις περισσότερες φορές. Ήμασταν στο μετρό όταν με ρώτησε πως πεθαίνουμε. Και πλέναμε τα δόντια μας για να πάμε για ύπνο όταν με ρώτησε για τα μωρά και πως βγαίνουν...Και καλά τα αυτοκίνητα για τον θάνατο όμως πως να εξηγήσεις αφού καλά καλά ούτε εσύ ξέρεις τι γίνεται. Έχουν όμως έναν απίστευτο τρόπο τα παιδιά να προσαρμόζουν και να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που τους δίνεις, τις φέρνουν στα μέτρα τους, τις χωράνε σε αυτά που ξέρουν και κατανοούν. Είχαμε πάει πεζοπορία πριν λίγο καιρό σε ένα δάσος με τα τεράστια redwoods (αφού είχε προηγηθεί μέρες πριν συζήτηση για τον θάνατο από ως συνήθως ουρανοκατέβατη ερώτηση της). Καθώς περπατούσαμε συναντούσαμε και κορμούς πεσμένους. Καθ' όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας η Βένυα είχε σχεδόν εκστασιαστεί με τα πεσμένα δέντρα "Έχει πεθάνει" έλεγε, "κοίτα είναι πεθαμένο" έλεγε και επαναλάμβανε ξανά και ξανά, γιατί έτσι μπόρεσε να κατανοήσει το νόημα αυτής της λέξης και να εξισώσει τη λέξη με μια πραγματικότητα χειροπιαστή που όμως δεν την τρόμαζε δεν την μπέρδευε. Αυτό που έμαθα στο μάθημα που παρακολουθούσα στο κολλέγιο είναι μεγάλη αλήθεια... ότι τα παιδιά χτίζουν τη μάθησή τους, δεν ξέρω αν η μετάφραση είναι σωστή, στα αγγλικά ήταν "the children construct their own learning", κι εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να θέτεις τον εαυτό σου κοντά τους σαν σκαλοπάτι για να πατάνε και να φτάνουν κάπου αλλού, κάπου μακρύτερα ή κάπου ψηλότερα, δεν μπορείς να τους βάλεις τη γνώση στο κεφαλάκι τους, αυτά διαλέγουν τελικά τι θέλουν να μάθουν, πως να το μάθουν και πως να το κατανοήσουν.

PS. Κι ένα καινούργιο μόλις σήμερα: "Πως γίνεται το φαγητό κακά μαμά?"

2 comments:

Διόνα said...

Ο γιος μου άρχισε να ρωτάει για τον θάνατο αλλά και τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 4 και επανέρχεται αρκετά συχνά. Πχ ρωτάει και πού ήταν πριν μπει στην κοιλιά και πριν αρχίσει να σχηματίζεται και άλλα τέτοια μεταφυσικά. Έχουμε αποφασίσει να του λέμε πάντα την αλήθεια χωρίς απλουστεύσεις αλλά με πιο εύκολο τρόπο, εντάξει δεν αρχίζουμε και αναλυτικό μάθημα ανατομίας. Αλλά δεν είναι εύκολο να απαντάς σε ερωτήσεις... :)

Κυρία Μαρία said...

ναι, κι εγώ αυτό θέλω, την αλήθεια πάντα, αλλά όταν με ρώτησε πως βγαίνουν τα παιδιά από την κοιλιά δεν ήξερα αν μπορούσα να της πω.."από το πιπί κοριτσάκι μου" φοβηθηκα μην κάπως τρομάξει. Ευτυχώς στη δικιά μου περίτωση που την έκανα με καισαρική, της είπα οτι ανοιγουν την κοιλιά και της έδειξα την τομή μου. Της φάνηκε λογικό...