Tuesday, June 30, 2009

αν δεν μοιραστείς το παιχνίδι σου κακομοίρα μου...

Τί κάνω λάθος? Τι πάει στραβά? Έχει λίγο καιρό που πραγματικά περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθω ότι κάνω κάτι λάθος σαν μάνα. Κάτι μου έχει διαφύγει παντελώς. Έχει λίγο καιρό που το παιδί είναι διαφορετικό, ανυπάκουο, πεισματικό, νευρωτικό, και κάπως σα να είναι...αλλού. Δε μοιράζεται με τους φίλους της, αρνείται το φαγητό αρχικά (μετά από φασαρία τρώει), και απαντάει με όχι ότι και να της ζητήσεις. Είναι άλλη μια φάση? αυτές οι φάσεις τελειωμό δεν έχουν? Τα ήρεμα λόγια δεν περνάνε, τα αυστηρά λόγια δεν περνάνε, μόνο όταν την απειλήσω και τη φοβερίσω κάνει αυτό που πρέπει να κάνει "αν δεν αφήσεις τον Νίο να παίξει με το παιχνίδι σου θα κοιμηθείς έξω από το σπίτι να το ξέρεις" και αμέσως χωρίς δεύτερη κουβέντα θα δώσει το παιχνίδι. Έχει γίνει πλεόν κανόνας η απειλή. Και νιώθω πολύ άσχημα κάθε φορά που ξεφουρνίζω απείρου κάλλους εκφοβισμούς. Τις προάλλες της είπα ότι αν συνεχίσει να είναι έτσι και στην Ελλάδα θα την βάλω σε ένα πακέτο και θα τη στείλω πίσω στην Αμερική. Άκουσον άκουσον!! Τι να κάνω? Με τρων οι μάυρες τύψεις. Τι κάνουν άλλοι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις? πως περνάει το μήνυμα χωρίς τρομακτικές απειλές? και γιατί συμπεριφέρεται έτσι τελευταίως ούτε κι αυτό το γνωρίζω. Και τι θα γίνει τωρα που πάμε Ελλάδα και οι παππούδες τις θα την κανακεύουν ότι αταξία και να κάνει και θα τις κάνουν τα χατήρια παρόλο το πείσμα και την αρνητικότητά της? Εγω δε θα γυρίσω με παιδί πίσω στην Αμερική θα γυρίσω με τέρας! Διάβασα κάπου ότι στα μισά τους χρόνια δηλαδή 1 1/2, 2 1/2, 3 1/2 κλπ. περνάνε σε φάσεις δύσκολες, φάσεις αρνητισμού. Αν αυτό ισχύει τότε μόνο έτσι εξηγώ τη συμπεριφορά της, γιατί είναι 3 1/2 και κάπως παρηγοριέμαι. Το ερώτημα παρόλαυτα παραμένει, πως να περάσει το μήνυμα χωρίς εκφοβισμούς και απειλές.. με άλλα λόγια, πως το πείθεις το παιδί να κάνει το σωστό? Άντε καλό μας καλοκαίρι.. :-)

3 comments:

θοδωρής said...

Μαρία, join the club :) Σαν να έχω γράψει εγώ αυτό το post... Ακριβώς τα ίδια αντιεμτωπίσαμε κι εμείς με την Κατερίνα!

Και για να σε παρηγορήσω, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ανά διαστήματα πείσματα, επιθετική συμπεριφορά απέναντι στα αδέλφια της κλπ.

Όμως όντως αυτές οι συμπεριφορές κάνουν κύκλο. Έρχονται καλές μέρες, καλύτερες και πολύ μαύρες.

Μάλλον δεν κάνεις και δεν κάνουμε κάτι λάθος. Ή καλύτερα κάνουμε και λάθη τα οποία όλοι κάνουν και είναι αναπόφευκτα. Μην το βάζετε κάτω.

Οι απειλές ίσως έχουν νόημα, αρκεί να αφορούν το θέμα της διαμάχης. Πολλές φορές λανθασμένα απειλώ με άσχετες συνέπειες και τότε έχω χάσει το παιχνίδι.

Κουράγιο...

Διόνα said...

Δεν ξέρω αν θα ήθελες να το δοκιμάσεις αλλά μπορείς να φτιάξεις ένα reward chart. Κάθε φορά που θα κάνει κάτι (πχ θα μοιράζεται ένα παιχνίδι, θα βάζει τα παιχνίδια της στο καλάθι και τέτοια), θα κολλάει και ένα μαγνητάκι.

Εμείς πήραμε ένα από εδώ http://www.upanddowncharts.co.uk/reward%20charts.htm.
Είναι καλό σύστημα, νομίζω ότι τα παιδιά μαθαίνουν διάφορες συμπεριφορές χωρίς να νιώθουν ότι τους κάνουμε μάθημα, επειδή τους θυμίζει παιχνίδι.

Αν ψάξεις και για printable reward charts θα βρεις πολλά για να τυπώσεις και να κολλήσεις με μαγνητάκια στο ψυγείο :)

θοδωρής said...

Μαρία καλώς ήρθατε! Ο παιδότοπος ονομάζεται "Playcorner.gr". Βρίσκεται Ναπολέοντος Ζέρβα, κάτω από την ταβέρνα "Τηγανιές και Σχάρες", απέναντι από το κτίριο της ΕΤ3, στη Λεωφόρο Στρατού.

Είμαστε Χαλκιδική και δεν έχω να σου δώσω τηλέφωνο, αλλά μπορείς να το βρεις στο Google.